onsdag den 16. marts 2011

Den Globale Verden efter Nine-Eleven

Historieopgave
Louise Le, Ida Høyrup, Kira Askholm
Skårup Skole

Terrorisme
Sådan lyder straffelovens "terrorparagraf:"
§ 114. For terrorisme straffes med fængsel indtil på livstid den, som med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer begår en eller flere af følgende handlinger, når handlingen i kraft af sin karakter eller den sammenhæng, hvori den begås, kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade.
Ifølge den amerikanske lovgivning er terrorisme: ”overlagt politisk motiveret vold mod ikke-militære mål udført af subnationale grupper eller hemmelige agenter.
Det betyder at terrorisme er brug af vold og terror for at ændre samfundsforhold eller skabe spændinger, som kan lede til en sådan ændring. Terrorisme går oftest ud over uskyldige.
Overordnet skelnes der mellem tre mål for terrorisme:
At fremkalde chokerende reaktioner som f.eks. handlinger eller udtalelser.
At skabe angst, frygt, usikkerhed blandt befolkningen for at svække troen på styrets evne til give effektiv beskyttelse for liv og ejendom. – altså at mindske styrets autoritet.
At vise den magt, terroristerne er i besiddelse af og de gerninger de er i stand til at udøve.
De tre mål kan ikke holdes adskilt, men virker sammen.

World Trade Center 9/11
Her er et lille klip, hvor man kan se flyet flyve ind i tårnet.



Terror angrebet d. 11.09.01 var et koordineret angreb rettet mod USA.
Om morgen d. 11.09.01 havde 19 mænd med tilknytning til al-Qaeda (en islamisk paramilitær bevægelse grundlagt af Osama Bin Laden og Ayeman al-Zawahiri i slutningen af 1980'erne) kapret fire passagerfly. To af de kaprede fly fløj ind i World Trade Center's Tvillingetårne (Twin Towers) i New York.        Et fly i hvert tårn. Det medførte, at tårnene kollapsede på mindre end 2 timer.
Det tredje fly fløj ind i Pentagon bygningen. Passagerne i det fjerde kaprede fly forsøgte at genvinde kontrollen over flyet, der førte til en nedstyrtning på en mark i Pennsylvia. Man spekulerede over, hvor det fjerde flys mål var rettet mod, og det er formodet, at det var rettet et sted hen mod Washington DC. Mod  United States Capitol. Ingen af de ombordværende på de fire kaprede fly overlevede, og antallet af dødsofrene for angrebet var omkring 3000 mennesker inklusiv de 19 flykaprer. De fleste omkomne var civile, bl.a. også statsborgere fra over 70 lande. USA's reaktion mod angrebet førte til iværksættelsen af krigen mod terrorisme. Selv om ingen tog ansvar for angrebene, slog USA fast, at man ville gå i krig mod terroristerne og dem der beskyttede dem. Krigen i henholdsvis Afghanistan og Irak blev bl.a. begrundet med hævn for dette angreb på USA. Her er der også et link til at se billederne oppefra. http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1249885/New-World-Trade-Center-9-11-aerial-images-ABC-News.html

Madrid 2004
D. 11. Marts 2004 var det terror angreb på tre lokal toge, på strækningen mellem Alcalá de Henaeres og Atochabanegården i Madrid. Som TV2 skriver :
”10 bomber eksploderede næsten samtidig i tre tog på vej ind mod Madrid.Tre eksplosioner fandt sted på Atocha station i det centrale Madrid, fire andre i nærheden af stationen, en på Santa Eugenia og to på Pozo station i forstæderne til Madrid. Yderligere tre bomber blev senere fundet af de spanske myndigheder og bragt til sprængning under kontrollerede forhold.
Selv om tre af bomberne ikke gik af, forårsagede de tab. Der var nemlig flere bomber på hvert tog, og redningsmandskabet turde ikke arbejde de vogne, hvor der var ueksploderede bomber. Det betød, at nogle af ofrene døde, mens bomberne blev afmonteret."
Bomberne sprang omkring kl 07.30, præcis et halvt år efter d. 11 sep. der jo var datoen for terrorangrebet på World Trade Center i NewYork.

London 


D. 07.07.05 var en serie af koordineret selvmordsbombe angreb rettet mod befolkningen i London, der benyttede sig af det offentlige transport system i London Underground. Fire gernings mænd placerede tre bomber i London Underground mellem Liverpool Street og Algate station, King's Cross og Russell Square station, og den tredje på toget ved Edgware Road. Den fjerde bombe blev placeret på en dobbelt dækker bus i Tavistock Square. 56 mennesker inklusiv de fire selvmordsbomber døde under bombningen og 700 mennesker blev sårede. Tre af de fire selvmordsbomber var med pakistansk baggrund, hvoraf den sidste var med jamaicansk baggrund. De fire selvmordsbomber var; Mohammed Sidique Khan 30 år, Shehzad Tanweer 22 år, Germaine Lindsay 19 år og Hasib Hussain 18 år.
Der kom senere en video optagelser fra to af gerningsmændene der kom i to dele, hvor der bliver beskrevet hvorfor de gjorde som de gjorde, og det havde bl. a. noget at gøre med deres islamisk tro.

D. 21.07.05 to uger efter bombningen d. 7. juli 2005, blev en del af Londons offentlige transport system igen spærret pga. fire bombe forsøg. Eksplosionerne skete omkring middagstiden på Sheherd's Bush, Warren Street og Oval station i London Underground og på en bus i Shoreditch. Deres hensigt var at skabe store tab af menneske liv, men bomben detonerede ikke, men der lød stadigt et brag, som blev rapporteret af vidner, og der var kun sket en lille skade. De mistænkte bombemænd flygtede, eftersom deres forsøg mislykkedes. Den her gang var gerningsmændene; Muktar Ibrahim 29 år, Yassin Omar 26 år, Ramzi Mohammed 25 år og Hussain Omar 28 år. De blev alle fire idømt en straf på mindst 40 år i fængslet. 

Mumbai 2008
26. november 2008 blev Mumbai i Indien ramt af en række terrorangreb. Mindst 80 mennesker blev dræbt, omkring 250 mennesker såret og der er taget amerikanske og britiske gidsler. Blandt andet hovedbanegården og to luksushoteller blev ramt. På de to hoteller boede der mange turister og rejsende fra vesten.
Terrorangreb sker ofte mod steder, hvor mange fra vesten opholder sig, men ikke i vestlige lande.
Når terroristerne angriber rejsende fra vesten, i deres eget land kan det være for at skabe frygt og for at skræmme turister væk, det kan ødelægge et lands økonomi.
Tidligere har der været flere eksempler på at terrorister i Ægypten har angrebet busser med tyske turister. Dermed skræmmer de turisterne væk fra Ægypten og ødelægger landets økonomi, da en stor indtægtskilde i Ægypten altid har været turisme.
Moskva 2010
D. 29 marts 2010 blev 40 blev dræbt og 100 kvæstet, da to selvmordsbombere sprang sig selv i luften under et terrorangreb i Moskvas metro. Eksplosionen skete i et tog, der holdt på stationen. Selvmordsbomberne blev bagefter identificeret som to kvinder, der begge var tilknyttet den tjetjenske terrorgruppe 'de sorte enker'.


København 2010
D. 10 september 2010 var en eksplosion på Hotel Jørgensen i København. Der var tale om en mindre eksplosion på et af hotellets toiletter. Vidner så gerningsmanden forlade hotellet med blod i ansigtet.
Manden havde højest sansyneligt til hensikt at sprænge sig selv i
luften i det centrale København, men udløste ved en fejl bomben
udener sit ophold på Hotel Jørgensens. Ingen andre end manden
selv kom til skade ved eksplosionen. Manden flygtede ud af hotlellet og blev senere anholdt i H.C. Ørstedsparken.
Politiet havde problemer med at indetifisere manden da manden bar tre falske ID, og havde hverken brugt mobil eller kreditkort, under sit ophold. Man fandt senere ud af at der var tale om den 24-årige tjetjener
Lors Djorkaez.

Stockholm 2010
D. 12 dec. 2010 sprang bomber tæt ved en travl shoppinggade fuld af mennesker på jule inkøb.
En bil af mærket Audi 80 Avent var parkeret ved Olof Palmes gata 13 og eksploderede omkring klokken 16:50. Bilen indeholdt flere gasflasker. Den store eksplosion blev efterfulgt af flere mindre brag.
Efterfølgende sprængte bombemanden sig selv i luften. Han havde sprængstof på maven.
Ingen udover manden selv omkom dog. Der var der med den første selmordsbomber i Sverige.
Manden kom til Sverige fra Irak i starten af 1990'erne. Han var gift og far til to piger.
De seneste år havde han boet i England. Han studerede ved universitetet i Bedfordshire.
Kort før bombesprængningerne i Stockholms centrum lørdag eftermiddag modtog det svenske sikkerhedspoliti og nyhedsbureauet TT en mail, som alt tyder på, var afsendt af selvmordsbomberen.
Mailen indeholdt filer på svensk og arabisk, hvor afsenderen refererer til den svenske tegner Lars Vilks' mohammed-tegninger og til Sveriges militære tilstedeværelse i Afghanistan.


Hvorfor er Danmark i krig i Afghanistand?
Efter terror angrebet på World Trade Center begynte George W. Bush at forberede en millitær action mod bagmændene for terror angrebet d. 11 sep.
I løbet af 2002 deltog 102 danske soldater i »Operation Enduring Freedom«, som er kodebetegnelsen for den amerikansk ledede jagt på al-Qaeda og Osama bin Laden i Afghanistan.
11. januar 2002 vedtog folketinget enstemmigt at danske militære styrker skulle stilles til rådighed for en international sikkerhedsstyrke i Afghanistan.
Som Anders Fog sagde i sig nytårstale i 2008 :
"  Afghanistan må ikke igen blive et fristed for terrorister. Derfor er vi i Afghanistan. Det handler også om vor egen sikkerhed,"
Den danske regerings valg om at støtte USA og en række andre lande, viser at regeringen ser terror som den stor trussel mod dansk sikkerhed.
Danmark kan ikke trække sig ud af afghanistan før afghanrene selv er i stand til at klare sig selv.
For som Anders Fogh også udtalte under sit første officielle besøg i danmark som NATOs generalsekretær med hensyn til den planlagte tilbagetrækning af de danske soldater fra afghanistan :
"Hvis afghanerne ikke er istand til at tage ansvar for sig selv og vi forlader afghanistan før arbejdet er gjort færdig, så vender Taleban bare tilbage, og så er alt hvad vi har gjort været forgæves. Og hvad værere er så risikere vi at afghanistan igen bliver er fristed for terrorister"


Hvordan er blandt andet Afghanistan, Irak, Iran og Nordkorea indblandet i USA’s vrede over terrorismen?
I talen som George Bush holdte 20.september 2001, kort tid efter angrebet på world trade center, sagde han om krigen mod terror, at alle lande nu var nødt til at tage en beslutning: ”Enten er i med os, ellers er i med terroristerne. Fra nu af vil enhver stat, som støtter eller hjælper terrorister blive betragtet af USA som en slyngelstat.”
I George Bush’s ”state of the union”-tale d. 29. januar 2002 sagde han, at Afghanistan, Nord Korea, Iran og Irak hjalp og støttede terrorister, havde træningslejre for terrorrister og havde masseødelæggelsesvåben. ”Stater som disse, udgør en akse af ondskab, klar til at true verdensfreden”.

Her er et link til talen, d. 29. januar 2002.
George Bush taler om Afhganistan, Nord Korea, Iran og Irak fra 9min. 55sek. inde i klippet til 13min. 33sek.
                                                      http://millercenter.org/scripps/archive/speeches/detail/4540

"Ind i historien 4"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar