onsdag den 1. september 2010

Dan Turell

Dansk analyse af digtet :
Gennem byen en sidste gang
Af Ida Høyrup, 05.10.10

                              GENNEM BYEN SIDSTE GANG
"Gennem byen sidste gang" handler om en mand hvis sidste ønske er at vandre gennem Københavns gader en sidste gang inden han skal dø. Han beskriver Københavns "små solløse sidegader"(linie 9) han fortæller om nedlagte butikker, lugten af mad fra trappeopgangene, om børnene der leger "i de små firkantede stenede forblæste baggårde"(linie 17). Om deres mødre og om Vesterbros arbejdere der kommer trætte og slidte hjem fra arbejde. Han får et flashback om sit første job som mælkedreng(linie 37). Og nyder at gøre ting bare for at gøre dem og nyde at være til en sidste gang. Eks. fortæller han at han vil rode i bogkasser(linie 13) bare for at rode i dem, om at han vil tage på værtshus kun for at nyde en bitter dram(linie 25)før han fortsætter sin nøje valgte rute, denne sidste gang. Den bliver hans farvel til København. Han fortæller om at han vil gå der langs Københavns gader for at se dagligdagen udfolde sig, nyde at være til og se det han elsker, nemlig København. Han beskriver sig selv som en skygge,(linie 76) der går ned langs strøget , ledsaget af hans elskede venner. Men han beskriver dem som genfærd, som kun han kan se. De tager afsked med alting og hinanden. De går "i tavs samtale" sammen hen i mod Nytov. Hvor genfærdene "smelter" væk, før han selv forsvinder, og slutter så af med at sige "en enkelt skygge mindre befærder gaden"(ham selv)(linie90).

Digtet er i genren  : Knækprosa
Digtet består ikke af nogen former for vers eller tegnsætning. Der er ingen rim. Det består udelunkne af 90 linier, der kun bliver skilt fra at være en lang linie, ud i et, ved at man han skifter line. Det er det, der er gør det til et knækprosa. Knækprosa er et digt skrevet med brudte linier
Knækprosa
det kunne være en novelle
der er klippet
i stykker
stillet op som et digt
indeholder ofte
en genkendelig beskrivelse
af dagligdagssituationer
Digtet er et stemningsdigt. Der bliver udtrykt tanker, stemninger og følelser af en meget personlig karakter. Digtet indeholder også et enkelt flashback (linie 37-39).
I digtet nævner han :
Istedgade, Vesterbrogade, Saxogade, Oehlenschlägersgade, Kingosgade, Cafe Guldregn, Vesterbro  Hovedbanegården, Rådhuspladsen, Strøget og til sidst Nytorvet.
Alle de steder Dan Turell nævner er eksisterende og kendte steder, vi alle kan støde på i København
Hans digt er meget hverdags præget. På den måde at han iagttager hverdagen ud folde sig.
Hvad har digtet med temaet anderledes/elsker, elsker ikke at gøre? :
Det handler om hvor meget han egentlig elsker København. Han har som sidste ønske at slentre gennem København. Det må betyde at han elsker københavn meget, når han ligefrem har det som sidste ønske. I hans digt fortæller han, hvordan han slentre gennem københavn mens han iagttager alle andre i fuld gang med deres hverdag. Det gør at han skiller sig lidt ud i forhold til de andre. Hans mål og handling er anderledes, det gør ham andreledes fra de andre.
Det er egentlig et ret trist digt, fordi det jo handler om en mand der er døende. Men jeg opfatter det ikke specielt trist. Jeg syntes mere man kan sige det handler om en døende mand, der nyder sin sidste tid, i bedste velgående. Jeg tror ikke det skræmmer ham at han skal dø. Han beskriver sine omgivelser meget ærligt eks. fortæller han : "jeg vil gå ind over Hovedbanegården, jeg vil passere den i gråt lys og den vil være lettere sløret, den vil som altid ligne en gammel tårestribet film, og den vil skære i hjertet som den altid gør, de sædvanlige sprittere vil sidde der og vente på ingenting, de unge blaffere vil stå der med deres rygsække og deres mælkekatoner"(linie 44-49). Det at han "passere den i gråt lys" er bare et symbol på at han er bevist om hans triste situation. Og "den vil skære i hjertet som den altid gør" er bare hans måde at forklare på hvor meget den betyder for ham.
Til sidst i digtet fortæller han om at han bliver ledsaget af alle sine elskede "venner"(linie 77-78). Han beskriver dem som genfærd. Det kunne godt være fordi han forestiller sig at han går sammen med hans afdøde venner. Men jeg tror mere det er fordi, at han forestiller sig at hans minder har taget skikkelse som genfærd, for at slentre med ham. Og måske går han der slet ikke, måske forestiller han sig bare at han slentrer den tur som han har gået så mange gange før. Denne gang vil bare blive hans sidste.
Video
Før Dan Turéll døde lavede han, i samarbejde med Halfdan E, CD'en : "Pas På Pengene!". CD'en er fuld af god rytmisk poesi i bedste 'Dan Turell stil'. Der indspillede han blandt andet : "Gennem Byen Sidste Gang" og der er derefter blevet lavet en del youtube videoer, med billede af København til detter nummer. Men en af disse videoer faldt mig i øjnene. Denne video er nemlig, til forskel fra de andre, en filmatisering af
Dan Turell´s digt.
Den er lagt ud af youtube-brugeren : Mugnuzzz
og lavet af en gruppe kaldet: Mållam, som afslutning på et projekt. Så den er lidt amatørlavet,  men jeg syntes alligevel den var interessant. Der er blevet klippet lidt i dan´s nummer så man får ikke digtet i sin fulde længde, men man får stadig de vigtigste detaljer med.
I videoen følger vi en mand, der spiller 'jeg' fortælleren, der går en tur gennem København, til det som Dan fortæller. I videoen kan vi se på lyset at det senere på dagen. I løbet af videoen kan man se hvordan lyset ændrer sig til at blive lidt mere skumrings - agtigt. I scenen efter at han har været på café, ser vi vores slentrende 'jeg' person bagfra. Efter at Dan Turell siger "jeg vil siger farvel til min by"
(linie 30 i digtet) panorere kameraet rundt så vi nu ser at 'jeg'personen har solen i ryggen. Vi kan se solen er på vej ned - på vej til at dø hen. Det at solen er ved at gå ned er et symbol på hans forestående død. Så at dette bliver hans farvel til livet og til hans elskede by København. Også i scenen efter Banegårds scenen får vi en panorering rundt om hovedpersonen, som står på Rådhuspladsen, så vi kan se hvor lavt solen egentlig står. Men til trods for det står hovedpersonen fuldt belyst, med noget der kan fortolkes som et glimt af håb i øjnene. I sidste scene ser vi to mørke fødder går ud af billedet mens Dan siger : "selv falder jeg ud lidt længere nede, min sidste slentre tur gennem byen er forbi og der er en enkelt skygge mindre i gaden"
Filmatiseringen af : Gennem byen en sidste gang.
Kort Biografi om : Dan Turell
Dan Turell er født d. 19 mart 1946 på Frederiksberg og døde den 15 oktober 1993 af kræft.
Dan Turell er vokset op i Vangede, som ligger lidt uden for København, i et almindelig arbejderhjem, som den ældste af fem søskende. Dan har haft mange jobs bla. mælkemand, postbud, flyttemand,  pusher, journalist, jord- og betonarbejder,  korrekturlæser, vinduespudser m.m
Dan Turell blev kendt for at provokere især over for den småborgerlige danske befolkning. Han gjorder det meget outreret, han klippede sig blandt andet skaldet og farvede sine negle med sorte neglelak. Det blev til det som vi i dag kender som hans brand. Dan Turell fik sit gennembrud med :"Vangede Billeder" i 1975. Bogen handler om mennesker og hverdagslivet i Vangede, som jo er Dan's barndomsby. Det er en erindringsroman om en barndom og ungdom i et arbejderkvarter før og omkring 1970’erne.. Dan Turell gifter sig første gang med Kirsten Brand og anden gang med Margrethe Svendsen, som tog navneforandring, og i dag hedder Chili Turèll. Sammen fik de datteren Lotus Turell i 1979.
Hvor fik Dan Turel egentlig kælenavnet Onkel Danny fra? :
Jo - Efter "Vangede Billeder" skrev Dan Turell  Fra 1976 til 1982 en lang række digte samt romaner i fire bind med personlige erindringer, rejsereportager, causerier, digte og noveller, som blev udgivet under fællestitlen ONKEL DANNY. han skabte det altså selv..
Her er en liste over alle Dan Turell's værker
Dan Turell boede hele sit liv i om omkring København så det er klart at den by betød så meget for han. I  2006 blev han da også  hædret på sin fødselsdag ved, at Halmtorvet i København blev navngivet "Onkel Dannys Plads". Året efter på samme dato blev et torv i Vangede da også lige døbt "Dan Turèlls Plads".
Det er ikke lykkes mig at finde ud af hvornår Dan fik konstateret kræft. Men hvem ved måske skrev han dette digt i forbindelse med at han vidste at han var døende af kræft...

Kilder:
http://www.ponty.dk/bytur.htm
http://www.ponty.dk/bogtip01.htm
http://www.litteratursiden.dk/analyser/tur%C3%A8ll-dan-vangede-billeder
http://da.wikipedia.org/wiki/Dan_Tur%C3%A8ll
http://da.wikipedia.org/wiki/Dan_Tur%C3%A8ll
http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/Efter_1940/Dan_Tur%C3%A8ll
http://www.gravsted.dk/person.php?navn=danturell

1 kommentar:

  1. Tak fordi du delte din analyse Ida! Det var en kæmpe hjælp, at kunne se en andens fortolkning af digtet. Og det er især dejligt, at man ikke er tvunget til at betale noget for at få lov til at læse det hele ligesom på næsten alle andre danske fagportaler :)

    SvarSlet